La FiM. Fira de música emergent i familiar de Vila-seca reneix com a cita, aparador i mercat de la música moderna emergent i els espectacles musicals familiars fets a Catalunya. S’adreça tant al sector professional com al públic amb inquietuds per conèixer l’estat de la creació en aquests àmbits musicals.

La FiM Vila-seca torna renovada després de 5 anys. Compta amb el bagatge de setze edicions, que la van situar com a epicentre de les propostes musicals emergents de Catalunya i els territoris de parla catalana, i com a pol de dinamisme del sector. És un retorn amb vocació ampliada, ja que es proposa treballar amb els fonaments de la cultura musical del país: la població infantil i jove, els músics emergents, i les propostes innovadores i arriscades. Es tracta d’impulsar el sector i l’escena des de les bases, i de reforçar la pedrera de creadors i de públics, des de la transversalitat, la innovació i el territori.

Quan?

Aquesta dissetena edició de la FiM Vila-seca  tindrà lloc els dies 7, 8 i 9 de maig de 2021.

Per què?

La FiM Vila-seca constitueix la recuperació d’un punt de trobada professional i un aparador de referència, que vol contribuir a l’enfortiment del sector de la música en viu en un moment de crisi i reptes fonamentals. Als ràpids canvis en els hàbits de consum cultural s’hi suma el fort impacte que la Covid-19 té i tindrà sobre el sector. En aquest sentit la FiM advoca per la cohesió i la cooperació estratègica de tots els agents implicats. I vol contribuir a donar resposta a les necessitats d’espais d’exhibició, contactes professionals i suport a la innovació creativa.

La FiM Vila-seca vol apostar per les propostes que: abordin el repte digital i tecnològic; responguin als continus canvis en els canals, formats i llenguatges de creació, difusió i consum culturals; i puguin afrontar situacions com la crisi de la Covid19 en termes d’innovació, adaptabilitat i resiliència. La FiM Vila-seca treballa per ser trampolí d’aquestes propostes, en l’acompanyament artístic i en la recerca d’espais d’exhibició.

La música emergent

El segment emergent de les músiques modernes a Catalunya és cada cop més prolífic. La FiM Vila-seca vetllarà per connectar aquest talent amb el sector professional.

La FiM Vila-seca vol treballar en complementarietat i col·laboració amb les altres fires i esdeveniments musicals de referència del país. Alhora busca conformar una xarxa d’antenes de talent, a partir d’aliances amb les iniciatives que treballen per descobrir, mobilitzar i acompanyar les propostes emergents: programes de suport a la creació, concursos de bandes, escoles de música i equipaments especialitzats, de les quals la FiM Vila-seca vol ser un node articulador.

La música familiar

La FiM Vila-seca busca visibilitzar i articular l’escena dels espectacles musicals per a públic familiar, en la seva riquesa i diversitat: animació infantil, espectacles de carrer, concerts en família, espectacles musicals familiars de sala, audicions educatives…

La FiM Vila-seca acollirà estrenes i presentacions de nous espectacles, així com laboratoris de creació i propostes en fase de construcció. El suport a la nova creació s’articularà en cooperació amb institucions i entitats de referència en aquest àmbit.

La FiM Vila-seca vol tendir cap a la música per a tots els públics, en el sentit de desdibuixar quan sigui possible la distinció entre música per a infants i música per a adults.

Territori i diversitat

La FiM Vila-seca té arrelament al territori i vocació de país. La seva recuperació ha de contribuir a reforçar la projecció del Camp de Tarragona i la Catalunya Sud com a focus creatius i eixos de centralitat cultural.

Des d’aquesta ubicació, la FiM Vila-seca vol recollir i projectar a tot el país les diferents tendències i escenes presents arreu del territori. Aquesta tasca de radar i prospecció es realitzarà amb aliances repartides per tot Catalunya.

La FiM Vila-seca vetllarà per la diversitat de la seva programació en termes de territori, estils i formats, però especialment treballarà per fomentar la presència de les dones artistes als escenaris i per a la inclusió de músics amb diversitat funcional.

FiM PRO

La FiM Vila-seca té vocació d’esdevenir una eina útil per al sector, tot oferint una activitat professional dinàmica i personalitzada per a cada perfil professional. Es podrà tastar una selecció àmplia i qualitativa de propostes, hi haurà espais de trobada entre programadors i representants, mentories express per a músics emergents, itineraris temàtics, activitats de matchmaking entre mànagers i artistes, propostes formatives i de debat, i espais d’intercanvi entre iniciatives d’acompanyament artístic, entre d’altres.

El Castell de Vila-seca serà l’epicentre professional, amb espais interiors i terrassa exterior, en un entorn patrimonial únic. Les jornades seran presencials, si bé s’habilitaran els mecanismes de participació telemàtica a algunes de les activitats