La FiM Vila-seca és la fira professional dedicada a la música emergent i als espectacles musicals familiars fets a Catalunya. S’adreça tant al sector professional com al públic amb inquietuds per conèixer l’estat de la creació en aquests àmbits musicals. Va renéixer el 2021,  després de 5 anys d’aturada però amb setze edicions a l’esquena, en un moment complex per al sector, que feia molt necessari el suport a la música en viu. La resposta del públic i del sector professional va ser càlida i entusiasta, amb 5.000 assistents, 360 professionals i 34 projectes musicals. L’edició 2023 va convocar 9.000 persones, 560 professionals i 42 projectes musicals.

La 20a edició de la fira de música emergent i familiar de Vila-seca vol continuar reforçant el seu posicionament com a aparador professional de referència, tot contribuint a l’enfortiment del sector de la música en viu, a la feminització i diversificació dels escenaris catalans i al desenvolupament de nous públics i noves propostes per a l’escena musical.

En la nova etapa, la FiM es proposa treballar les bases de la cultura musical del país: la població infantil i jove, els músics emergents, i les propostes innovadores i arriscades. Es tracta d’impulsar el sector i l’escena des dels fonaments, i de reforçar la pedrera de creadors i de públics, des de la transversalitat, la innovació i el territori. Per això la FiM és una fira per gaudir en família. Els horaris són racionals, les durades dels concerts són aptes, els volums moderats i la logística adaptada a infants i famílies.

Quan?

La vintena edició de la FiM Vila-seca  tindrà lloc els dies 16, 17, 18, 19 de maig de 2024.

Per què?

La FiM Vila-seca constitueix la recuperació d’un punt de trobada professional i un aparador de referència, que vol contribuir a l’enfortiment del sector de la música en viu en un moment de crisi i reptes fonamentals. Als ràpids canvis en els hàbits de consum cultural s’hi suma el fort impacte que la Covid-19 té i tindrà sobre el sector. En aquest sentit la FiM advoca per la cohesió i la cooperació estratègica de tots els agents implicats. I vol contribuir a donar resposta a les necessitats d’espais d’exhibició, contactes professionals i suport a la innovació creativa.

La FiM Vila-seca vol apostar per les propostes que: abordin el repte digital i tecnològic; responguin als continus canvis en els canals, formats i llenguatges de creació, difusió i consum culturals; i puguin afrontar situacions com la crisi de la Covid19 en termes d’innovació, adaptabilitat i resiliència. La FiM Vila-seca treballa per ser trampolí d’aquestes propostes, en l’acompanyament artístic i en la recerca d’espais d’exhibició.

La música emergent

El segment emergent de les músiques modernes a Catalunya és cada cop més prolífic. La FiM Vila-seca vetlla per connectar aquest talent amb el sector professional.

La FiM Vila-seca treballa en complementarietat i col·laboració amb les altres fires i esdeveniments musicals de referència del país. Alhora basteix una xarxa d’antenes de talent, a partir d’aliances amb les iniciatives que treballen per descobrir, mobilitzar i acompanyar les propostes emergents: programes de suport a la creació, concursos de bandes, escoles de música i equipaments especialitzats, de les quals la FiM Vila-seca vol ser un node articulador.

La música familiar

La FiM Vila-seca busca visibilitzar i articular l’escena dels espectacles musicals per a públic familiar, en la seva riquesa i diversitat: animació infantil, espectacles de carrer, concerts en família, espectacles musicals familiars de sala, audicions educatives…

La FiM Vila-seca acollirà estrenes i presentacions de nous espectacles, així com laboratoris de creació i propostes en fase de construcció. El suport a la nova creació s’articularà en cooperació amb institucions i entitats de referència en aquest àmbit.

La FiM vol promoure la música per a tots els públics, és a dir aquelles propostes que tinguin la capacitat de desdibuixar la distinció entre música per a infants i música per a adults, i on totes les edats hi puguin trobar estímuls i lectures.

Territori i diversitat

La FiM Vila-seca té arrelament al territori i vocació de país. La seva pretensió és  reforçar la projecció del Camp de Tarragona i la Catalunya Sud com a focus creatius i eixos de centralitat cultural.

Des d’aquesta ubicació, la FiM Vila-seca recull i projecta a tot el país les diferents tendències i escenes presents arreu del territori. Aquesta tasca de radar i prospecció es realitza amb aliances repartides per tot Catalunya.

La FiM Vila-seca vetllarà per la diversitat de la seva programació en termes de territori, estils i formats, però especialment treballarà per fomentar la presència de les dones artistes als escenaris i per a la inclusió de músics amb diversitat funcional.

FiM PRO

La FiM Vila-seca vol ser una eina útil per al sector, tot oferint una activitat professional dinàmica i personalitzada per a cada perfil professional. S’hi pot tastar una selecció àmplia i qualitativa de propostes, i es disposa d’espais de trobada entre programadors i representants, mentories express per a músics emergents, itineraris temàtics, activitats de matchmaking entre mànagers i artistes, propostes formatives i de debat, i espais d’intercanvi entre iniciatives d’acompanyament artístic, entre d’altres.

El Castell de Vila-seca és l’epicentre professional, amb espais interiors i terrassa exterior, en un entorn patrimonial únic. Les jornades són presencials, si bé s’habilitaran els mecanismes de participació telemàtica a algunes de les activitats.